Kurang Tepat

Rasa terkilan terhadap beberapa agensi kerajaan negeri yang membelanja peruntukan kerajaan negeri untuk pembangunan mahasiswa tetapi kelihatan 'kurang tepat' dalam memfokus kepada kumpulan yang sepatutnya.
Beberapa agensi tersebut dilihat lebih mengutamakan pemimpin MPP di IPTA yang mempunyai kampus di Terengganu walaupun umum mengetahui bahawa kebanyakkan daripada mereka bukanlah mahasiswa anak Terengganu. Ini dapat dilihat daripada beberapa penganjuran aktivitiagensi-agensi dibawah negeri sepenuhnya itu yang mengambil penyertaan daripada pemimpin MPP melalui HEP IPT masing-masing terus walaupun telah maklum bahawa disetiap IPT terbabit wujud organisasi Permata yang sah.

Seharusnya pihak-pihak terbabit bawalah berbincang dengan kepimpinan Permata terlebih dahulu selaku organisasi mahasiswa rasmi dibawah Yayasan Terengganu yang diiktiraf kerajaan negeri sebagai mewakili kumpulan mahasiswa anak Terengganu. Ini membolehkan sebarang peruntukan dan penganjuran aktiviti disalurkan kepada kumpulan yang sepatutnya.
Bukan berniat untuk bersikap kenegerian atau berfikiran sempit tetapi seharusnya pentadbiran agensi kerajaan negeri mana sekalipun akan mengutamakan rakyat sendiri apabila melibatkan implikasi kewangankerajaan negeri itu sendiri. Ini juga penting agar segala hasil dapatan dan impak program adalah bersifat lokal dan menepati keperluan kerajaanuntuk bersama anak muda negeri ini.
Agensi-agensi ini seharusnya memahami aspirasi YAB Menteri Besar yang cukup dekat dihati mahasiswa Permata. Penghargaan harus diberikan kepada Yayasan Terengganu yang mana setiap program pembangunan mahasiswa pimpinan Permata akan dibawa berbincang dan akan menyerahkan kepada Permata untuk urusan penyertaan. Ini adalah konsep 'Empowerment' atau 'Penghakupayaan' yang dimahukan oleh anak muda.
Kenyataan yang positif dan bertanggugjawab harus disertakan dengan cadangan solusinya. Saya mengambil sikap bersangka baik dengan mengandaikan bahawa agensi-agensi ini mungkin tidak tahu bagaimana mahu berhubung dengan pihak PERMATA. Maka disini, saya dengan rendah hati menyarankan dan berharap agar mana-mana agensikerajaan atau mana-mana NGO di Terengganu yang ingin menjalankan program untuk mahasiswa dapat berhubung dengan Pimpinan PERMATA mahupun melalui Pegawai Sekretariat PERMATA yang telah dilantik melalui telefon atau FB Page Rasmi Sekretriat Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu. InshaAllah kita akan sama-sama berusaha kuat dalam memastikan gagasan Transformasi Terengganu Baharu dapat direalisasikan dengan jayanya.
Syahiran Annuar
Yang DiPertua
Persatuan Mahasiswa Anak Terengganu (PERMATA) 15/16.
Ditulis pada 10 June 2016

Popular posts from this blog

Tasik Tobari @ Sea of Galilee

Pengkalan Udara Terbesar Di Malaysia